Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΔΙΟΔΟΣ ZENER vs ΔΙΟΔΟΣ SCHOTTKY




Η δίοδος ζένερ είναι μια δίοδος με παρόμοια χαρακτηριστικά, που όμως ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Λειτουργεί σε ανάστροφη πόλωση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διόδους, στην περιοχή κατάρρευσης. Χρησιμοποιείται ευρέως σε κυκλώματα σταθεροποίησης τάσης. 

Αρχείο:V-a characteristic Zener diode.svg
Διάγραμμα χαρακτηριστικής καμπύλης διόδου Zener V - I

Παρατηρούμε οτι στην περιοχή κατάρρευσης αναπτύσσεται ραγδαία αύξηση ρεύματος και η τάση παραμένει σχεδόν σταθερή και ίση με Vz. Η περιοχή λειτουργίας της διόδου zener παρουσιάζει μια μέγιστη τιμή Iz(max). Εύλογο είναι αν ξεπεραστεί αυτή η τιμή να καταστραφεί η δίοδος. Η αντίσταση της είναι πολύ μικρή και σε αρκετές περιπτώσεις μια επιπρόσθετη αντίσταση σε σειρά να την προστατεύσει. 



        Συμβολισμός διόδου zener


Από την άλλη έχουμε τη δίοδο Schottky. Είναι μια πιο εξειδικευμένη δίοδος που αποτελείται από ένα συνδυασμό μετάλλου και ημιαγωγού. 


Στο ένα μέρος της επαφής υπάρχει μέταλλο, χρυσός, λευκόχρυσος ή άργυρος. Στην άλλη επαφή θα παρατηρήσουμε σώμα πυριτίου. Πριν πολωθεί η δίοδος αυτή, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια του πυριτίου βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας από αυτά των ηλεκτρονίων του μετάλλου. Αυτή η διαφορά στάθμης ονομάζεται φράγμα Schottky. Μόλις έρθει η δίοδος σε ορθή πόλωση, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια του πυριτίου ανεβαίνουν ενεργειακά, φτάνοντας σε επίπεδο που να μπορούν να εισέλθουν στο μέταλλο και να επιτευχθεί μεγάλο ρεύμα. Η επαναφορά σε κατάσταση αποκοπής γίνεται σχεδόν ακαριαία εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες διόδους.

Διάγραμμα χαρακτηριστικής καμπύλης διόδου Schottky V - I


  Συμβολισμός διόδου Schottky

Κυριότερη εφαρμογή της διόδου Schottky βρίσκουμε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πιο αναλυτικές εφαρμογές των διόδων θα δούμε σε άλλο άρθρο. 


-->