Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

TRANSISTOR - ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ


Το transistor είναι μια διάταξη ημιαγωγική, αφού περιέχει 2 ημιαγωγούς. Οι ημιαγωγοί είναι 2 τύπων, PN και NP. Ανάλογα με την διάταξη των ημιαγωγών αυτών έχουμε 2 τύπους transistor, PNP και NPN.


Τα αντίστοιχα σύμβολα για τους 2 αυτούς τύπους είναι:



Το βελάκι δείχνει την πόλωση του τρανζίστορ. Το σύμβολο P δείχνει οτι φορείς πλειονότητας είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια ενώ Ν είναι οι οπές. Επίσης ένα transistor έχει 3 περιοχές, τον εκπομπό Ε, τη βάση Β και τον συλλέκτη C. Η βάση Β βρίσκεται πάντα στη μέση αλλά η θέση των εκπομπού Ε - συλλέκτη C εξαρτάται όπως στο παραπάνω σχήμα από τον τύπο του. 

Ας αναφέρουμε κάποια βασικά για τα ρεύματα σε ένα transistor. Πρώτα να επισημάνουμε το λόγο που χρησιμοποιούμε μια τέτοια διάταξη. Χρησιμοποιείται σαν αναλογικό εξάρτημα για την ενίσχυση των ρευμάτων που εισέρχονται σε αυτό. Από τα πρώτα χρόνια που ανακαλύφθηκε χρησιμοποιούνταν στην ενίσχυση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων. Ισχύει ότι το ρεύμα βάσης IB είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 2 άλλα ρεύματα εκπομπού IE και συλλέκτη IC. Από τον νόμο Kirchhoff έχουμε:

IE = IC + IB

κι επειδή το IB είναι τόσο μικρό τότε IE  IC
Κάποιοι συντελεστές που δείχνουν το λόγο των ρευμάτων είναι:

adc = IC/IE
βdc = IC/IB

Το βdc ονομάζεται απολαβή ή κέρδος ρεύματος λόγω της ιδιότητας του πολύ μικρού ρεύματος βάσης να δημιουργεί ένα πολύ μεγαλύτερο ρεύμα συλλέκτη.

Αντίστοιχα για τις τάσεις του τρανζίστορ ισχύει:

VCE = VC- VE
 VCB = VC - VB
 VBE = VB - VE

Λεπτομέρειες για βασικές περιπτώσεις κυκλωμάτων θα δούμε σε άλλα άρθρα.
Την κατάσταση ενός τρανζίστορ ελέγχουμε με ένα πολύμετρο.